Търнак се нареди сред уникалните европейски селища

Село Търнак е удостоено със ЗЛАТЕН ПЕЧАТ за Уникално европейско селище с културно и историческо значение

вторник, 29 ноември 2011 г.

Джордън пя в Търнак

На 26 ноември фолк певецът Джордън пя в големия салон на Народно читалище "Васил Левски - 1899".

В ЦДГ отново гледаха театър

На 23 ноември децата отново имаха удоволствието да гледат театър. Този път гостува Театрална студия с пиесата "Лъвско сърце".

понеделник, 21 ноември 2011 г.

ИНЖ. ИВО ЦВЕТКОВ УВАЖИ ЖИТЕЛИТЕ НА СЕЛО ТЪРНАК ПО ПОВОД ТЕХНИЯ ПРАЗНИК

в. "Вестител"

С духова музика в центъра на с. Търнак, на 18 ноември 2011г. започна традиционния събор на селото, който съвпада с два големи религиозни празника Архангелов ден и Деня на християнското семейство.
В кабинета на Илка Тодорова – Кмет на с. Търнак се състоя среща с населението, а от 18.00 ч. в големия салон НЧ „Васил Левски-1899” бе изнесена музикално – поетична програма с участието на Детско-юношески танцов състав "Изворче" при НЧ"Васил Левски 1899"; Танцов състав за модерни танци"Каприз"при НЧ"Васил Левски 1899"; Певческа група"Пчелина"при Пенсионерски клуб"Пчелина с.Търнак; Ученици от ОУ"Г.С.Раковски"с.Търнак и др.самодейци от село Търнак (баба Юла; хумористката Дарина Динкова).

Водещите Таня и Нелина представиха накратко географското положение и историческите факти за с.Търнак. То е разположено сред равнина по двата бряга на р. Гостиля и се влива като ляв приток на р. Искър. Районът на Търнак е богат с исторически паметници и останки от стари селища. В цялото му землище се издигат повече от двадесет тракийски надгробни могили, които са от бронзовата и желязната епоха.


Тържеството бе уважено от Кмета на Община Бяла Слатина - инж. Иво Цветков и експерти от Общинска администрация. Много емоционален и същевременно строго институционален бе поздравителния адрес от името на инж. Цветков, към жителите и гостите на с. Търнак.
Празничната програма бе изпъстрена с много песни, стихотоворения и танци.

Среща за превенция на хепатит

Търнак отново с участие в краеведска конференция

На 17 ноември в Регионална библиотека "Христо Ботев" във Враца се проведе Осмата регионална краеведска конференция "Миналото на родния край - послание към бъдещето". Тази година темата бе "Природни и културно-исторически паметници от Врачанския край".
Виолета Кръстева престави материал за "Църквата "Св. Архангел Михаил" в Търнак като архитектурен паметник на културата".

Училището отново с проект

в. "Час и междучасие" - училищен вестник на ОУ "Г. С. Раковски"
На 17 ноември в ОУ "Г. С. Раковски" бе представен проектът "Ефективно партньорство за пълноценна интеграция", по който училището ще работи през настоящата учебна година. Преки участници в проекта са всичките 148 ученици - 84 от начален етап и 62 от прогимназиален етап. Партньори по проекта са ЦДГ "Детелина" - филиал с. Търнак, където също се обучават деца от смесен произход - българи и роми, и Сдружение "Първи юни" - гр. Бяла Слатина. ЦДГ "Детелина" ще участва с 25 деца. По проекта ще работят 13 педагози и 80 родители. Непреки участници са 46 деца от ЦДГ "Детелина", 60 родители и 15 представители на местната власт и обществеността.
Ръководител на проекта е директорът на училището г-н Людмил Николов. Целта на проекта е: "Стимулиране процесите на успешна интеграция на децата и учениците от Търнак, като една от основните характеристики на модернизацията на българското образование".
Ще бъде създаден модел на извънкласни дейности, създаване на атмосфера на толерантност и духовно развитие на децата, обучаващи се в училище, както и опознаване на културното многообразие, съхраняване на бита и традициите на ромите.
Гости на събитието бяха ст. експерт от РИО - гр. Враца г-жа Пламенка Ангелова и кметът на Търнак г-жа Илка Тодорова. Г-н Николов поздрави гостите и участниците в проекта и пожела ползотворна работа в името на постигане на по-добри резултати в по-нататъшната интеграция на децата и учениците от етническите малцинства. Той благодари за ползотворното сътрудничество с РИО - гр. Враца и Кметство - Търнак в лицето на техните представители.

петък, 11 ноември 2011 г.

Новият кмет постъпи в длъжност

На 10 ноември в залата на ресторант "Скът" в Бяла Слатина се проведе церемонията, на която положиха клетва новоизбраните общински съветници, кмет на Община и кметове на Кметства. Клетва даде и Илка Тодорова, новоизбрания кмет на Търнак.
На следващия ден - 11 ноември - тя тържествено бе посрещната от досегашния кмет Георги Кирков, който й връчи златния печат и ключовете на Кметството, като й пожела достойно да представя селото.
Веселина Павлова подари символично сноп пръчки с пожелание новият кмет да обедини жителите на Търнак.
Приветствие отправиха ученици от ОУ "Г. С. Раковски" и служителите от Кметството.
По стара българска традиция бе захранена с пита и мед и й се лисна вода за късмет.
На Георги Кирков бе връчено благодарствено писмо от служителите на Кметството.
Стар и нов кмет вдигнаха наздравица за здравето на жителите на Търнак и за просперитета на селото.

вторник, 1 ноември 2011 г.

Местни избори 2011

В периода 1-21 октомври в Търнак се проведоха събранията на кандидатите за кмет на Кметство.
На 1 октомври бе събранието на Боно Стойчев Андреевски, кандидат от ПП"РЕД, ЗАКОННОСТ И СПРАВЕДЛИВОСТ.
На 11 октомври - на Димитър Георгиев Кочев от ПП"ГЕРБ". Неговото събрание продължи с концерт на Джина Стоева.
На 15 октомври се проведе събранието на Хенрих Бориславов Недков от КОАЛИЦИЯ ЗА ОБЩИНА БЯЛА СЛАТИНА ( Земеделски съюз „Александър Стамболийски”, Политическо движение „ЕВРОРОМА”, ЗЕМЕДЕЛСКИ НАРОДЕН СЪЮЗ, БЪЛГАРСКА НОВА ДЕМОКРАЦИЯ, ВМРО – БЪЛГАРСКО НАЦИОНАЛНО ДВИЖЕНИЕ, ОБЕДИНЕНА СОЦИАЛДЕМОКРАЦИЯ).
На 16 октомври предизборно събрание направи Йото Марков Лалов от ПП"НАЦИОНАЛНО ДВИЖЕНИЕ ЗА СТАБИЛНОСТ И ВЪЗХОД".
На 17 октомври бе събранието на Асен Михайлов Маринов от ПП"ЕДИННА НАРОДНА ПАРТИЯ". Неговото събрание продължи с концерт на музиканти от гр. Кнежа.
На 20 октомври събрание проведе и Илка Тодорова Николова от ПП"БЪЛГАРСКА СОЦИАЛИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ". То също бе продължено с концерт на солистката на Северняшкия ансамбъл.
На 21 октомври събрание проведе и Георги Генов Цанков от ПП"БЪЛГАРСКИ ЗЕМЕДЕЛСКИ НАРОДЕН СЪЮЗ".

Театър в ЦДГ

На 26 октомври Куклен театър - Ловеч гостува в ЦДГ "Детелина" - с. Търнак с пиесата "Веселушко". С голямо любопитство и интерес децата следяха работата на актьорите, а някои от тях за първи път виждаха "живи" артисти.