Търнак се нареди сред уникалните европейски селища

Село Търнак е удостоено със ЗЛАТЕН ПЕЧАТ за Уникално европейско селище с културно и историческо значение

събота, 19 ноември 2016 г.

Търнак празнува

На 17 ноември НЧ "Васил Левски - 1899" с. Търнак даде начало на мероприятията по повод традиционния събор на селото с  прожекция на дебютния филм на Дако Даковски "Под игото", която се състоя в малкия салон на читалището.
Празникът продължи и на 18 ноември, когато се проведе първото издание на Фолклорен събор "Ехо от Търнак - Дако Даковски". Гости на тържеството бяха кметът на с. Търнак - Йото Марков, кметът на с. Соколаре - Даниела Нинова, кметът на с. Търнава - Габриела Раловска, която е и председател на НЧ "Напредък - 1898" с. Търнава, председателят на НЧ "Развитие - 1892" гр. Бяла Слатина - Теменуга Муслийска, председателят на НЧ "Н. Й. Вапцаров - 1920" с. Соколаре - Йошка Цветкова. Участие в събора взеха състави от селата Търнак, Бреница, Търнава, Попица и Соколаре.
По стара българска традиция гостите бяха посрещнати с пита и шарена сол.
Тържествен курбан за здраве бе раздаден на 19 ноември от кмета на Търнак Йото Марков на центъра на селото. Гост на празника бе депутатът Красен Кръстев.
Инициативата се провежда за втора година. Кметът поздрави всички жители и гости на Търнак и им пожела весело изкарване на празника. Приветствие от името на жителите на селото прочете Надежда Павлова, която поздрави г-н Марков с изминаването на първата година от мандата му като кмет.

Няма коментари:

Публикуване на коментар