Търнак се нареди сред уникалните европейски селища

Село Търнак е удостоено със ЗЛАТЕН ПЕЧАТ за Уникално европейско селище с културно и историческо значение

четвъртък, 29 юли 2010 г.

Пенсионерите от "Златна есен" на гости в Кнежа

Верка Иванова
На 20 юли се състоя другарска среща между пенсионерските клубове на с. Търнак - “Златна есен” и “Здравец” на гр. Кнежа.
“Златна есен” като гости бяха посрещнати радушно с много усмивки и отворени сърца, с топла пита и шарена сол, с цвете и здравец.
Срещата съвпадна с празника на един от светите апостоли – Илия – Илинден и беше открит от председателката на домакините г-жа Кавгаджийска. Тя изнесе кратки исторически бележки във връзка с празника. Тяхната фолклорна група изпълни няколко песни, след което бадоха думата и на гостите от с. Търнак.
Председателката на ПК “Златна есен” г-жа Павлова изнесе поздравително приветствие към всички присъстващи с най-сърдечни пожелания за здраве, дълголетие и съвместна ползотворна работа. След което фолклорната група поздрави с няколко изпълнения домакините.
Взаимната тържествена програма беше приета с бурни аплодисменти. След това гостите разгледаха изложбите от старовремски носии, тъкачен стан, обурудван със всичките му принадлежности до кросното и платното, люлката с бебето, огнището с гърнето и битовите столчета, до по-съвършенна изложба на български шевици и плетива, изработени от изкусните ръце на пенсионерките от кнежкия клуб.
В един кът бяха подредени всичките им материални награди, получени до сега, а на стената на два реда бяха подредени грамотите им, които не са малко и които говорят за големите усилия, положени за тези успехи.
Хубавата музика допълни настроението с хора и танци.

Няма коментари:

Публикуване на коментар