Търнак се нареди сред уникалните европейски селища

Село Търнак е удостоено със ЗЛАТЕН ПЕЧАТ за Уникално европейско селище с културно и историческо значение

вторник, 26 юли 2011 г.

За последиците от бурята

в. "Вестител"

Заместник-председателят на Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет Стефко Борджиев направи работно посещение в Бяла Слатина на 22 юли. Поводът бе разразилата се ураганна буря вчера и щетите от нея.

Около 10 човека от село Търнак бяха дошли на срещата със зам.-председателя на Междуведомствената комисия. Хората бяха възмутени от безахберието на ЧЕЗ към проблема им. Там няма ток от 44 часа. Около 100 къщи са на тъмно и без хладилници и фризери. Почти всички хора са социално слаби и храната, която са държали като дълбок замразен резерв, вече е унищожена. „Над 50 обаждания имаме регистрирани към операторите на ЧЕЗ. Първо ни казваха да имаме търпение, че знаят за проблема и ще го остранят, но после започнаха да не вдигат телефона или да се държат лошо с нас“, оплака се една от жителките на селото. Заместник областният управител инж. Валентин Литов проведе разговор веднага след срещата с началника на ЧЕЗ във Враца Петьо Петков. Петков пое ангажимент към 16 часа в Търнак днес да отиде екип на дружеството, за да се реши проблемът. Стефко Борджиев помоли комисията, оценяваща щетите и назначена от общината, да впише в протокола и този проблем. Той ще запозане лично министър Цветнов в този понеделник с казуса.

Идваха репортери от БНТ и направиха репортаж по случая.

В отговор на това токът бе възстановен до 16 часа.

2 коментара:

  1. Какво съвпадение - почти по същото време подобни бури имаше в Чикаго. Около 700 хил. домове останаха без ток. Електрозахранването бе възстановено от няколко часа, до няколко дни.
    Лично аз, за първи път откакто съм в САЩ (над 10 г) останах също без ток. И то за повече от 2 денонощия. До тук с приликите - всеки който е бил подал оплакване за нанесени щети и развалени продукти е получил средно обезщетение от около 320$. Това последното го чух по радиото - с БГ тренинга си, не ми се щеше да наказвам, компанията дето над 10 години ми бе служила безаварийно.Точка за тока. Искам да изкажа поздравления за автора на блога! Пожелавам му успех!

    ОтговорИзтриване
  2. Грешка в числото по-горе - не 700 хил., а само 300 хил. са останалите без ток (Сумата за обезщетенията обаче е вярна). Линк:
    http://www.eurochicago.com/2011/06/tchikago-sled-vtcherashnata-burya/

    ОтговорИзтриване