Търнак се нареди сред уникалните европейски селища

Село Търнак е удостоено със ЗЛАТЕН ПЕЧАТ за Уникално европейско селище с културно и историческо значение

четвъртък, 27 януари 2011 г.

Общоселски празник послучай БабинденНа 21 януари в помещението на пенсионерския клуб жителите на Търнак отбелязаха Деня на родилната помощ (Бабинден). Организатор на събитието беше Кметство - с. Търнак. Гости на празника бяха г-н Венцислав Василев - кмет на Община Б. Слатина и г-н Иван Даков - секретар на Община Б. Слатина. Кметът на Търнак Георги Кирков приветства всички за Деня на родилната помощ.
Участие в празника взеха децата от ЦДГ "Детелина" с. Търнак, които представиха богата програма от песни, рецитал и танци. Поздрав към присъстващите отправиха и ученици от ОУ "Г. С. Раковски". Лора Шабанска поздрави всички с изпълнение на акордеон.
Цеца Маркова влезе в ролята на акушерка и изпълни традиционния ритуал с измиването на бабата и нейното захранване за плодородие и берекет. "Колкото пръски от моите ръце, толкова деца да се родят в Търнак" беше пожеланието на г-жа Маркова.
Кметството раздаде и няколко награди. За невестата родила последното бебе за 2010 г. - Теодора; за бабата с най-много внуци - Фанка Шабанска; за бабата с най-голямото сърце - баба Лилка Илиева; за най-атрактивна баба - Дарина Илиева; и за най-иновативна баба - Веска Павлова.

Няма коментари:

Публикуване на коментар