Търнак се нареди сред уникалните европейски селища

Село Търнак е удостоено със ЗЛАТЕН ПЕЧАТ за Уникално европейско селище с културно и историческо значение

сряда, 22 юни 2011 г.

Жители на Търнак се включиха в протест

в. "Вестител"
На 20 юни жители на с. Търнак взеха участие в протест срещу дупките по пътя Борован - Кнежа.

С развени национални знамена и знамена на Европейския съюз, хартиени трансперанти, на които бе изписано “Трябва ли ви жертва на този път, за да се сетите да го ремонтирате”, “Искаме път, а не гробове”, и “И за дупките ли плащаме винетки?” жители на град Бяла Слатина и от съседните села в общината, се събраха в близост до местната бензиностанция “Лукойл” – на околовръстния път от Борован – през Бяла Слатина за Кнежа и Плевен.
В исканията на протестиращите, пред министъра на регионалното развитие и благоустройството, Росен Плевналиев, акцентът е тежкото състояние на околовръстния път на Бяла Слатина и неотложността от неговото цялостно ремонтиране. Настоява се до края на годината да започне ремонтът на път ІІ - 13, както и държавата да увеличи целевите средства, отпускани на общините за поддръжка и рехабилитация на пътната мрежа.


Множеството блокира движението по отсечка от обходния път Борован - Бяла Слатина – Кнежа, който е дълъг 30 километра и не е ремонтиран години. Извървян бе километър пешком и с автомобили, като по време на хода на протестните действия бяха направени три организирани спирки. На първата бе прерязана трикольорна лента на символично ново голф - игрище, където всички топки влизаха без проблем в дупките, заради неизброимото им количество и близостта една до друга. На втората отбивка по пътя на протеста се проведе светкавична надпревара между джипове и по - тежкопроходими автомобили по готово трасе, достойно за световно състезание “оф-роуд”. А на третата спирка – върху големите пространства от дупки - се хвърли специално обработена почва и се засадиха картофи. Тук Теодора Кирилова, покачена върху платформата на съвременна лекоподвижна машина - тип багер, представител на инициативния комитет, прикани присъстващите да почетат с минута мълчание всички загинали по пътищата на страната. Тя припомни намеренията на протестните действия и категоричните искания, поставени пред Росен Плевенлиев. Ако не се вземат необходимите мерки, инициативният комитет ще организира следващ по - остър протест, в който участие ще вземат и другите две потърпевши общини – Борован и Кнежа.

Този своеобразен израз на недоволство бе подкрепен и от Кмета на Община Бяла Слатина, който от 2007 година, нееднократно, е поставял въпроса за ремонта му пред различни институции.

Няма коментари:

Публикуване на коментар